Artikkelbilde: Amnesty og russen sammen mot voldtekt!

16. November 2015 av Lars G

Amnesty og russen sammen mot voldtekt!

 

«Sex er deilig, når man har lyst, men voldtekt når det foregår uten samtykke.»

Med dette slagordet samarbeider Amnesty, russetreff og utstyrsleverandører også i år om en holdningsskapende kampanje mot voldtekt. Kampanjen skal skape en større åpenhet rundt seksualitet og overgrep, og mobilisere unge voksne til å ta ansvar for hverandre under russetiden.

Med foredrag, synliggjøring i sosiale medier og strykemerker til russedressen vil Amnesty International og russeorganisasjonene bryte taushet og tabu, og snakke med unge mennesker om betydningen av å respektere egne og andres grenser.

– Alle har rett til å bestemme selv over egen kropp og seksualitet, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge.

– En voldtekt er å frata et annet menneske denne retten. Det er et svært alvorlig brudd på menneskerettighetene.

 

Russen tar ansvar
Ifølge Kripos’ rapport «Voldtektssituasjonen 2014» skjer 48 prosent av de anmeldte voldtektene i Norge i forbindelse med fest. Her blir det ofte ikke brukt vold, men overgriperen utnytter offerets sårbarhet og manglende evne til å gjøre motstand. Unge jenter mellom 17 og 25 år har høyest risiko for å bli utsatt for voldtekt.

– Voldtekt i Norge er et omfattende samfunnsproblem. Amnesty International er derfor svært glade for at russens organisasjoner tar et tydelig samfunnsansvar og deltar i Amnestys kampanje mot voldtekt, sier John Peder Egenæs.

– Erfaringene fra årets kampanje viser at russen har et stort engasjement, og har gjort denne holdningsskapende kampanjen mot voldtekt til sin egen.

 

nei-er-nei-2

 

I år distribuerte Amnesty og russeorganisasjonene 60.000 strykemerker til russ over hele landet. Bukser og busser rullet inn i russefeiringen med påskriften “Nei er Nei” og markerte kampanjens fokus på retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet. Engasjementet blant russen fikk mye oppmerksomhet i media.

 

Sex uten samtykke= voldtekt
Ikke alle unge synes det er like lett å forstå hva en annen person har lyst til å være med på.

– Nei er nei, og et nei skal alltid respekteres, uansett. Men samtykke er ikke bare fraværet av et nei. Et samtykke skal bekrefte ønsket om å ha sex med et tydelig ja. Er du i tvil, så spør, sier Egenæs.

 

Ta vare på hverandre!
Russefeiringen skal være en morsom og fin tid for alle.

– Vi håper russen tar godt vare på hverandre i russetiden. Om du ser noen av dine venner er med på noe de ikke egentlig ønsker eller bør gjøre, så bryt inn og spør hva som skjer. Det er viktig å ta ansvar, avslutter Egenæs.
Tryvann, Lillehammer, Landstreff Stavanger, Landstreff Telemark, Landstreff Fredriksten, Romerikstreffet, Vrengefesten, Russeservice og Russedress er samarbeidspartnere for årets russekampanje!

 

16. November 2015 av Lars G

Siste blogg

Artikkelbilde - Rusa på musikk
Bilde av forfatter Redaktør Russ.no

Redaktør Russ.no

7. March 2016, 18:07


Rusa på musikk

Norske Cir.Cuz har blitt mega populære med låter som Radio og Supernova, og nylig slapp de ny singel. Vi har…

Mest lest

Mest lest - bilde

Alt du vil vite om russetiden!

27. August 2014 20:33

Mest lest - bilde

Russehits gjennom tidene

27. August 2014 15:33

Sosiale Medier

Følg oss på Facebook