Artikkelbilde: Rusa på musikk

7. March 2016 av Redaktør Russ.no

Rusa på musikk

Norske Cir.Cuz har blitt mega populære med låter som Radio og Supernova, og nylig slapp de ny singel. Vi har spurt om hva de tenker om årets russelåter og oppskriften på en ekte russe-hit. 

Av: Snorre Skaret Jahr

For drøyt fem år siden var Skiensgutten Thomas Pedersen 19 år og jobba som telefonselger for Netcom. I dag er han den ene halvparten av Cir.Cuz, – en av Norges mest populære popgrupper. Gjennombruddet kom med låta” Radio”, en monsterhit som har blitt streamet nesten to millioner ganger på YouTube.

– Jeg var full på et vorspiel da jeg lagde teksten til låta, innrømmer Thomas.

Han forteller at låta var noe han hadde lastet ned fra Spotify, og opprinnelig laget av en fyr han aldri hadde møtt eller hørt om. Da den nye teksten til ”Radio” spilt inn på nytt, sendte Thomas den tilbake til denne ukjente ”karen”.

– Jeg var gira på å høre hva han syntes om teksten min, forteller Thomas.

 

Første samtale under platesignering

Denne ukjente” karen” viste seg å være Mats Melbye fra Sarpsborg. Han digget teksten til Thomas. Og uten at Thomas fikk vite noe, sendte Mats” Radio” inn til et plateselskap. Og i løpet av få dager satt de i samme rom og skrev platekontrakt.

– Det var første gang jeg snakket med Mats. Jeg hadde han ikke engang på Facebook, sier Thomas.

– Man kan jo si at du vant lotto på fylla, supplerer Mats.

– Ja, jeg kan jo nesten si det, flirer Thomas.

 

Kul uten russebuss

Siden har Cir.Cuz spilt hundrevis av konserter for mange tusen norske ungdommer. De har flere hiter bak seg, og nå slipper de enda en singel. Nemlig Casanova.

Hva handler den om?

– I korte trekk så er det kjærlighet, fyll og moro. Det er egentlig det den handler om.

Med andre ord ganske likt det som russetida handler om. Men la oss høre hva gutta tenker om sin egen russetid?

– Utrolig kul. Men i Skien har jo ingen buss. Kun russebiler. Russebuss-kulturen hører nok de større byene til, sier Thomas.

Mats derimot, var aldri russ selv. Men han innrømmer at han lurte seg inn på en del russefester for å ta del i moroa.

– Jeg kan huske at vi snek oss inn på Tryvann. Jeg var jo like gæren, om ikke verre enn russen på den tiden, sier Mats.

Men i dag så starter russen tidlig med planleggingen. Gjerne i starten av 1. klasse på videregående. Og man bruker gjerne mye penger på både russ og feiringen. 

Hva synes dere om denne trenden?

– Når man har jobbet for dette i nesten tre år får man et veldig tett og godt forhold til de man er sammen med på bussen. Med en slik sammensveiset gjeng blir sikkert russetiden en utrolig opplevelse. Den kulturen synes jeg er utrolig bra, sier Thomas.

– Men tenk om alle kunne lagt sjela si like mye i karrieren sin, repliserer Mats.

– Enig det, men jeg tror ikke feiringen har blitt så veldig annerledes enn da vi var russ. Det optimale hadde vært om man tar med seg alkohol, møter opp på festen og rett og slett tar del i feiringen. Og det uten at det skal være noe press på pengebruk eller hvem som har den fineste bussen. Russetiden handler om å ha det gøy, sier Thomas.

 

Slakter russelåta” Årets hjemmesnekk”

Mange av årets russ legger ned tid og penger i å lage egne låter. Blant annet Stabekkrussen” Mad Magazine” med låta” Årets hjemmesnekk”. Vi spilte den for gutta i Cir.Cuz for å høre deres tanker. Og de var nådeløse i sin dom.

– Jeg har egentlig ikke ord. Det høres jo ut som om alle på bussen er jomfru. Når jeg var russ så handlet jo ikke russetiden om å pule flest damer eller røyke mest mulig weed. Den handlet om å ha det gøy og drikke med kompiser, sier Mats.

Thomas mener russen misforstår dersom man tror at man trenger å være kontroversiell for å bli hørt.

– Det er veldig sjeldent vi har bannet i en låt. Eller brukt stygge ord som” fitte”,” hore” eller lignende. Likevel har vi klart å få nærmere 20 millioner streams. Den måten kvinner blir fremstilt på i slike låter er for drøyt, sier Thomas.

Men hvorfor tror dere at den blir så populær blant russen?

– Det er jo en grei beat. Og den er jo bra i forhold til låtene TIX lager, sier Mats.

– Men tenk på at slike låter også kan nå et publikum utenfor russen. Og dersom man står på en konsert med hundrevis av 12-åringer og skriker at” i kveld er det lov å være hore”, så kjenner jeg at jeg svetter litt. Hadde det vært datteren min, hadde jeg ikke vært så fornøyd, sier Thomas.

Hva mener dere er oppskriften på en hit?

– Dersom man kan sitte med en kassegitar og vokal og synes låta er kul kun med det. Da er man på god vei. KISS-metoden, altså” Keep it simple Stupid” – det er viktigst, sier Thomas.

– Du bør også finne noen ord som kanskje ikke blir brukt så ofte. For eksempel Casanova. Klarer man å lage en god historie rundt det ordet, ja det er en av nøklene til suksess i musikkverdenen.

Og til slutt – har dere noen gode råd til russen nå som russetiden nærmer seg?

Mitt råd er at dere må fest og ha det gøy, men tenk på dere selv, sier Thomas.

Og til alle gutta der ute, ta på dere flytevest så dere ikke drukner i fitte. – Mats

7. March 2016 av Redaktør Russ.no

Siste blogg

Artikkelbilde - Rusa på musikk
Bilde av forfatter Redaktør Russ.no

Redaktør Russ.no

7. March 2016, 18:07


Rusa på musikk

Norske Cir.Cuz har blitt mega populære med låter som Radio og Supernova, og nylig slapp de ny singel. Vi har…

Mest lest

Mest lest - bilde

Alt du vil vite om russetiden!

27. August 2014 20:33

Mest lest - bilde

Russehits gjennom tidene

27. August 2014 15:33

Sosiale Medier

Følg oss på Facebook